Gaiavit C-vitamin 1000 komplex - 120 kapszula
Kapcsolódó termékek
Termék részletes leírása
IMMUNBOMBA ÉS ÉRRENDSZER ERŐSÍTŐ EGYBEN
ÖSSZETÉTEL
1-2 kapszula / adag | 120/60 adag / flakon | |||||||
HATÓANYAG | 1 KAPSZULA | NRV | 2 KAPSZULA | NRV | ||||
C-vitamin (Mg-L-aszkorbát, Acerola) |
500 mg | 625% | 1000 mg | 1250 % | ||||
Citrus bioflavonoid komplex | 200 mg | * | 400 mg | * | ||||
Csipkebogyó kivonat 5:1 | 50 mg | * | 100 mg | * | ||||
Acerola kivonat | 50 mg | * | 100 mg | * | ||||
Japán akác kivonat (Rutin 95%) | 50 mg | * | 100 mg | * | ||||
Fekete bors kivonat (Piperin 95%) | 3 mg | * | 6 mg | * |
* Ajánlott napi bevitel nincs megadva
Összetevők: Magnézium-L-aszkorbát, Citrus bioflavonoid komplex, Növényi cellulóz (kapszula), Acerola kivonat, Csipkebogyó kivonat, Japán akác virág kivonat (Rutin 95%), Fekete bors kivonat (Piperin 95%) CleanCap: a termék nem tartalmaz állati eredetű anyagot, tojást, tejterméket, kagylót, rákféléket, zselatint, szilicium-dioxidot (homok), magnézium-sztearátot (zsír, kenőanyag), emészthetetlen rostot, adalékokat, titán-dioxidot (fényező anyag), színező anyagokat, tartósítószereket A termék NEM tartalmaz olyan anyagokat, amelyet elnyújtott/lassú felszívódást eredményeznek, mert megfigyeléseink szerint ezek beleszólnak a normál emésztési ciklusba. A termék valóban TARTALMAZ nagy mennyiségben bioflavonoidokat, melyek sok más termékben, a miénkkel ellentétben csak azért vannak, szinte elhanyagolható mennyiségben, hogy a cimkére felkerülhessek. C-vitamin: A termékben részben Magnézium aszkorbátként, részben Acerola kivonatként van jelen. A Mg-aszkorbát egyfajta só, ezért az aszkorbinsav alapvetően savas jellege helyett egy gyomorkímélő formula. Ráadásul szerves kötésű magnéziumot is a szervezetünkbe juttat. Az Acerola a világ egyik C-vitaminban leggazadagabb gyümölcse, a termésnek elképesztő módon 4,5%-a C-vitamin. (Ez 50-szerese a narancsénak.) Citrus bioflavonoid komplex és Rutin: Kevesen tudják, hogy a bioflavonoidokat, vagy más néven P-vitamint is Szentgyörgyi Albert fedezte fel. Számos molekulát nyilvántartanak köztük, mint a Naringin, Heszperedin, Quercetin, Antocianidin, Genistein, hogy csak az ismertebbeket említsük. A C-vitamin kutatása során kiderült, hogy a legtöbb természetes növényi C-vitamin forrásban egyúttal P-vitamin is jelen van. Egyes kutatók odáig mentek, hogy a C-vitaminnak nem az aszkorbinsavat feleltetik meg, hanem azt a teljes növényi mátrixot, amelyben az aszkorbinsav és a flavonoidok egyaránt jelentős szerepet kapnak. A flavonoidok növényi színanyagok, amelyek például a gyümölcsök jellegzetes színét adják. Egyes kutatások szerint a bioflavonoidok segítik a C-vitamin felszívódását. Illetve, bár a termékeken az európai jogszabályok szerint nem lehet feltüntetni, de tudományos kutatásokban és számos vásárlói visszajelzés szerint megfigyelték pozitív hatásukat az erekre, a szívre és az egész keringési rendszerre, az ízületekre, az immunrendszerre, stb.*. Csipkebogyó kivonat: Jó antioxidáns, segíti szervezetünk védekezőképességét, az immunrendszert. Hozzájárul az emésztőrendszer-, a vese- és a húgyhólyag egészségéhez. Támogatja a sebgyógyulást és az ízületek rugalmasságát is. Feketebors kivonat: Önállóan is számos pozitív hatása van (emésztésjavító, légzékönnyítő, idegrendszer vitalizáló, májtisztító), de termékünkbe alapvetően a többi hatóanyag felszívódásának és hatákonyságának támogatása végett került.** A borsban amúgy kis mennyiségben jelenlévő Piperin hatóanyag számos egyéb növényi hatóanyag hasznosulását akár megtöbbszörözheti. |
ALKALMAZÁS
Ajánlott mennyiség: 1-2 kapszula főétkezés előtt vagy 2x1 kapszula főétkezések előtt A C-vitaminnak van egy aktivizáló hatása, ezért nem érdemes este fogyasztani, mert beleszólhat az alvásba Mivel a termékben lévő C-vitamin magnéziummal van kötésben, ezért savmentes formula, nem okoz gyomorégést, emiatt étkezés előtt is nyugodtan fogyasztható, így jobban fel is szívódhat, hiszen nem keveredik az ételben lévő rostokkal, amelyek akadályozhatják a hasznosulását. Étkezéssel együtt is fogyasztható, de érdemes az étkezés előtt egy negyed órával bevenni. Súlyosabb fertőzés, betegségek esetén, ahol megnő a C-vitamin szükséglet, terapeuta ajánlás szerint, a termékben is meglévő 500 mg-os dózis, akár 2-3 óránként is alkalmazható. |
TUDOMÁNY
Fontos tudni, hogy az emlősök nagy részének szervezetében a C-vitamin magától szintetizálódik és nem szükséges ezt külön fogyasztaniuk. Ebből is adódhat, hogy az állatok a természetben máshogy betegszenek meg vagy halnak meg, mint az emberek a modern világban. Ritkán látunk köhögő őzet, vagy egyik betegségből másikba eső oroszlánt. Bár a természetes szelekció eltávolítja a természetből a gyengébb egyedeket, de az állatok elképesztő túlélő képességéhez az állatok testében működő, rendkívül erős immunrendszer is hozzájárul. Az állatok életük során nagy életerővel rendelkeznek, vitálisak, gyakran mozgékonyak, aktívan küzdenek életükért vagy az élelemért és ha nem esett jelentős sérülés rajtuk akkor életük végén természetes módon pusztulnak el, melynek során gyakran nagyon rövid idő alatt, mondhatni programozottan romlik le az egészségük. Életük során nagyon komoly sérüléseket is kihevernek és belőlük felgyógyulnak mindenféle ellátás nélkül. Az emberek esetében azonban ma már ritka a végelgyengülés és életünk során is számos betegséggel kell szembenéznünk. Ez elgondolkodtató kell legyen! Ennek egyik oka lehet, hogy a mi emberi testünkben hiányzik a GULO enzim (L-gulonolakton oxidáz), amely az aszkorbinsav bioszintéziséhez szükséges. A C-vitamin nagyon fontos szerepet tölthet be az állati szervezetek regenerációjában, immunitásában és vitalitásában. Mivel a mi esetünkben a C-vitamin nem termelődik, minden bizonnyal azt kívülről kell biztosítanunk. Feltételezhetjük azonban, hogy az állatok szervezetében termelődő C-vitamin mennyisége egy fontos iránymutató lehet. És adódik a kérdés, hogy vajon az állatok testében termelődő C-vitamin az emberi test arányaira átszámolva mennyi lehet?! Ehhez kezdetnek vehetjük egy kutya szervezetét, hiszen vannak kutyák, akik egész évben (télen is) a házon kívül élnek. Vagy egy tehenet, aki télen is mozdulatlanul legelészik egész nap, akár a hóban állva. A kutya többnyire elképesztő mozgékony, a tehén meg extrém súlyt tart. Nagy az energiaigényük. A téli hideget, sérüléseket, betegségeket könnyen átvészelik. És vitálisak maradnak zord körülmények között is. Egy kutya testében testsúly kilogrammonként kb. 40 mg C-vitamin termelődik. Ehhez képest van olyan ország, ahol ennyi az ajánlott mennyiség naponta egy embernek. Nálunk Európában a duplája, 80 mg. Egy 70 kilós ember tehát, ha betartja az előírást, akkor kb. a 3%-át viszi be a szervezetébe arányosítva annak a C-vitaminnak, amennyi egy átlagos kutya testében keletkezik! Mondhatnánk, hogy a kutya vagy a tehén messze van tőlük genetikailag. Akkor nézzük meg, mennyi C-vitamint fogyaszt el egy majom a természetben! Egy kutatásban a főemlősök közé tartozó üvöltő majmok étrendjét vizsgálták. Átlagosan, testúly kilogrammonként 88 mg C-vitamint vettek magukhoz naponta!!! Ennek 45%-a gyümölcsökből, 55%-a levelekből származott. Ez egy döbbenetesen nagy érték! A minumum megállapítása C-vitamin esetén történelmileg, különös módon a náci Németországhoz kötődik. Ott 60 mg-ban határozták meg a minimumot, hogy a katonák a téli csatákban is bírják a bevetést. De ez a minimum volt. Ezt vette át számos egészségügyi szervezet és valahogy mára ez az ajánlott mennyiséggé degradálódott. Aztán csak az utóbbi években, itt Európában egy minimális emelést hajtottak végre rajta. Ezzel szemben, mondjuk egy kutya szervezetét alapul véve, egy embernek 2-4000 mg-ot kellene fogyasztania. A hivatalos ajánlás szerint a 2000 mg viszont a felső határ. Amit még fontos tudnunk, hogy az ember egyes setjei képesek a C-vitamin újrahasznosítására is bizonyos molekulákból. A fenti logika alapján gyümölcsökből és zöldségekből fedezve, ha csak a minimumot számoljuk is, legalább 1000 mg-ot be kellene vinnünk a testünkbe. Amennyiben az emberiségnek az afrikai kontinesről való eredetét elfogadjuk, akkor ez egy biztosítható mennyiség lehetett. Ma azonban, életmódunkat tekintve ez nehezebb. Egy közepes méretű narancs körülbelül 70 mg C-vitamint tartalmaz. Ez nagyjából elég is a minimumhoz. Az 1000 mg-hoz viszont 14 narancsot kellene fogyasztanunk. Ez nagyon soknak tűnhet, de egyes, a hozzánk hasonló DNS felépítéssel rendelkező majmok simán bedobnak napi 2-4 kg gyümölcsöt, és ezen felül még mást is esznek. Mivel a gyümölcsök nagy része víz, ez mellesleg nem is olyan nagy szárazanyag tartalom. Egy gyümölcskúrán az ember is elfogyaszt ennyit. Igen ám, de a a kutatásban megfigyelt majmok számai alapján egy felnőtt embernek körülbelül 5-6000 mg C-vitamint kellene a szervezetébe juttatni. Ennek a fele sem tréfa! Talán ez magyarázza, hogy Szentgyörgyi miért is fogyasztott akár napi 8000 mg-ot. A modern kutatások fényében érdemes ezt a mennyiséget mérsékelni, de a nagyobb mennyiségű C-vitaminnak mind a táplálékból való fedezése, mind kiegészítése jelentős lehet. Nálunk nincs hivatalos adat a C-vitamin ellátottságról, de az Egyesült Államokban, ahol ilyen vizsgálatokból jóval előrébb járnak vannak eredmények: vérkép alapján és az ajánlott igen alacsony mennyiséghez képest is a lakosság 42%-ának alacsonyabb a C-vitamin szintje a szükségesnél és 118 millió felnőtt amerikai lakos nem fogyaszt elegendő C-vitamint. |
ÉLETMÓD
A C-vitamin kiváló természetes forrásai a citrusfélék, a gyümölcsök, egyes zöldségfélék, mint a káposzta, paprika. Ezeket érdemes és ajánlott rendszeresen fogyasztani. De tudnunk kell, hogy 60 celsius fok felett a C-vitamin nagy része, egésze lebomolhat. Ezért például a C-vitamindús meggyből készült lekvár sajnos híján van már a C-vitaminnak. A természetes források fogyasztása segítheti, hogy a C-vitamin minimum ajánlott mennyiségét bevigyük szervezetünkbe.
A C-vitamin egyik elsődleges funkciója testünkben az immunrendszerben való szerepe, a regeneráció segítése és az energiatermelés biztosítása. De nem kell pusztán a C-vitamintól elvárnunk, hogy ezek meglegyenek.
Ahogy a C-vitamin segíti életünket, mi magunk is támogathatjuk (azaz saját magunkat) feladataiban.
Immunrendszer: váltófürdők alkalmazása, friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, immunerősítő gyógyteák alkalmazása, az immunrenszer működéséhez szükséges ásványianyagok és nyomelemek biztosítása, rendszeres mozgás, stb. Lásd még Immun-V komplex
Regeneráció: Testünkben folyamatosan zajlik a szövetek elhasználódása és cseréje. Minden mozdulattal sérülnek izmaink, működésük közben sérülnek szerveink, nyálkahártyáink, ereink. Bár minden szövetnek folyamatos a regenerációja, de ez leghatékonyabban alvás közben történik. Ezért a rendszeres, megfelelő ritmusú és pihentető, mély alvás kiemelt jelentőségű egészségünk szempontjából. Ha idegrendszerünket, izmainkat, emésztőrendszerünket túlterheljük, mindig iktassunk be megfelelő hosszúságú pihenő fázisokat. Fontos tudatosítani, hogy minden regenerációt a vér biztosít, ezért a jó keringés biztosítása elsődleges a jó regenerációhoz. Az idegrendszer pihenését jól támogatja a Rhodiola komplex, az izomrendszerét pedig a Magnézium komplex. Energiaszint: Energiaszintünk, vitalitásunk sok tényezőtől függ. Betegségeink kezelése itt elsődleges. De a testünket megterhelő emésztési folyamat, a túlterhelés és a stressz, a tápanyag vagy vitamin- és ásványi anyag hiány is jelentősen hozzájárul. Minden betegség, gyulladás esetén szervezetünk számos folyamatot különít el testünkben az adott terület védelmére, kezelésére. Ez mindenképpen megterhelő. Egy gyulladás esetén ez olyan, mintha egy gyárban tűz ütne ki, de a termelés tovább zajlana. Kijelölnének jó pár munkást, akik folyamatosan igyekeznének elkülöníteni a tüzet, bár eloltani nem lennének képesek. A termelésből pedig hosszú időre kiesnének. És a többi munkás is felfokozott stresszben dolgozna. |
TÁROLÁS
Fénytől védve, száraz, hűvös helyen, kisgyermek elől elzárva tartandó. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a változatos étrendet.
Oéti n.sz.: 29095/2022
FORRÁSOK
*
https://www.drugs.com/mtm/bioflavonoids.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30445839/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5355559/
https://nature.berkeley.edu/miltonlab/pdfs/kmilton_micronutrient.pdf
**
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634921/
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!
Csak regisztrált felhasználók tehetnek közzé bejegyzést. Kérjük, jelentkezzen be vagy regisztráljon.